Ideja za kratek tragičen film

Ideja za kratek tragičen film

This post is in Slovenian language. This same post is also available in English here: An idea for a short tragic movie

S to idejo sem hotel raziskati, kako težko je voditi zgodbo skozi samo en zorni kot in kako težko je vzbuditi čustva v branju tega teksta . Mi je uspelo?

 

Ideja za kratek tragičen film

1. del

1.1 – ulica spalnega dela mesta, bočno parkirani avtomobili, bloki
Dekle v poznih dvajsetih, pes mešanček na povodcu, hodita po pločniku in zavijeta čez enosmerno cesto na drugo stran do parkiranega avtomobila, neka stara kripa. Že gre proti vratom avtomobila, da bi jih odklenilo, ko na vetrobranskem steklu zagleda belo kuverto, se malo zdrzne, jo vzame, odpre in iz nje vzame prepognjen list papirja. Ne vidimo vsebine, obraz se popači, privrejo solze na oči, pes začne lajati, dekle se ozre v smeri iz katere je prišlo. Proti njej besno z ogromnimi koraki koraka moški (vidimo ga v hrbet s kapuco), iztegne roko v kateri ima pištolo. Med potjo začne streljati proti dekletu, vidimo kri in dekle se zgrudi na tla.
TEMA, napis na ekranu: “Pravijo, da se tik preden umreš, tvoje celotno življenje odvije pred tvojimi očmi”.

2. del

Vsi prizori od sedaj naprej so črnobeli, gledamo skozi oči dekleta, v podlagi je glasba, ni nobenih drugih zvokov ali vokalov.

2.1 – prvi koraki
Odpre oči, z otroškimi ročicami se prime za mizico, s trudom vstane, pogleda na levo kjer sta mama in oče, pogleda mizico, spusti najprej eno roko, potem še drugo, pogleda proti staršema in naredi en korak ter pade.
Se priplazi nazaj do mizice, spet s trudom vstane, pogleda starša in pristopiclja tista dva metra do maminega objema. Na mamini roki je slabo vidna modrica, mama vesela, oče ponosen, dekle zapre oči.

2.2 – osnovna šola
Odpre oči, gruča sošolcev se reži in kaže s prstom nanjo. dekle pogleda navzdol, se vidi njeno strgano krilo. S strani pristopi sošolka, jo objame. Dekle zapre oči.

2.3 – doma – srednja šola
Odpre oči, vidi pijanega očeta, kako kriči na mamo in jo klofuta in tepe. Mama se poskuša braniti, ampak nima moči. Strahoma pogleduje proti dekletu. Dekle se sesede v kot sobe in opazuje. Oče se obrne proti dekletu, iz hlač potegne pas in zakoraka proti njej. Med njiju skoči cucek in začne lajati proti očetu. Tik preden dekle zapre oči, vidi očeta kako zamahne z nogo proti psu.

2.4 – avtobus, fakulteta
Odpre oči, je na avtobusu, ta se ravnokar ustavi. Vstane, se pomakne proti izhodu, hodi po stopnicah ven iz avtobusa, zagleda na peronu mamo kako s sončnimi očali zakriva modrico na očesu. Ta se ji smehlja in razteguje roke za objem. Dekle leti v objem in zapre oči.

2.5. – zabava
Odpre oči, pleše v disku, luči utripajo, gruča enako starih ljudi, pristopi mladenič, bi plesal z dekletom. Dekle pogleda proti svoji prijateljici (to je tista, ki jo je branila v osnovni šoli), ta se nasmehne in namigne naj le gre plesati. Začneta plesati, malo se sicer opoteka na trenutke, verjetno malo preveč spil, ampak se vidi kako deluje kemija. Dekle zapre oči.

2.6 – romantika 1 – blejsko jezero
Odpre oči, je sredi jezera na čolnu s tem mladeničem. V roki drži kozarec šampanjca, mladenič se ji smehlja in ji nazdravi. Dekle zapre oči.

2.7 – romantika 2 – grad, Tabernas, Španija
Odpre oči, pred seboj vidi prelep razgled na sončni zahod, levo obzidje gradu, desno pa tega mladeniča, ki jo lepo pogleda, poklekne in iz žepa potegne škatlico. Ko jo odpre, je v njej viden zaročni prstan. Oči se ji zasolzijo, prikima in zapre oči.

3. del

3.1 – stanovanje
Odpre oči, v roki ima pladenj s hrano, gre iz kuhinje v dnevno sobo, kjer njen zaročenec sedi s prijatelji na kavču, pijejo pivo in gledajo šport na televiziji. Položi pladenj s hrano na mizico, ki je med sedežno in televizijo, zaročenec se namrdne, ker mu je preprečila pogled na televizijo, ostali njegovi prijatelji iščejo prosti pogled na televizijo mimo nje. Dekle zapre oči.

3.2 – stanovanje
Odpre oči, v roki ima posodo s kavo, pred njo je jedilna miza, na kateri sta dve prazni skodelici, na drugi strani mize njen zaročenec v spodnji majici. Ko hoče naliti v njegovo skodelico, se ji malo zatresejo roke in polije nekaj kapljic kave mimo skodelice. Pri nalivanju se izpod rokava roke nakaže košček modrice. Ko pogleda proti zaročencu, jo ta nahruli. Dekle zapre oči.

3.3 – stanovanje
Odpre oči, je v stanovanju, gleda proti vhodnim vratom, kako se odpirajo. Skoznje pride zaročenec, izza njenega hrbta počasi iztegne svojo roko, v kateri je tester nosečnosti. Zaročenec ga presenečeno vzame v roko, pogleda in se razveseli in jo objame. Dekle zapre oči.

3.4 – stanovanje
Odpre oči, hodi po stopnicah do vhodnih vrat v stanovanje, jih odpre. Znotraj se vidi, kako zaročenec vstane izza mize, na mizi lep šopek rož. Agresivno prime šopek, ga vrže po tleh, stopi nanj in ji pod nos pomoli kartico s srčkom in nečitljivim podpisom. Dekle da roke narazen, hoče razložiti, jo ne posluša, jo klofuti tako močno, da se opoteče in pade na omarico v predprostoru. Skrči se od bolečine, prime za omarico z eno roko, pogleda navzdol, kjer se vidi velik trebuh, seže z drugo roko pod obleko in ko spet vidi roko, je krvava. Dekle zapre oči.

3.5 – bolnišnica
Odpre oči, leži na postelji, nad njo se premikajo luči, levo in desno bolnišnično osebje, ki se sporazumeva med seboj in jo skupaj potiskajo po hodniku. Pogleda proti trebuhu, je pokrit, vidijo se kapljice krvi, izza trebuha vidi zaročenca, ki iz razdalje leti za njimi. Dekle zapre oči.

3.6 – bolnišnica
Odpre oči, je v porodni sobi, nad njo luči, zdravnik s krvavim skalpelom, pogleda proti trebuhu, ravno jemljejo dojenčka ven. Dojenček negiben, dekle pogleda zdravnika, ta prisloni stetoskop na dojenčka, trenutek prisluhne in pogleda babico, zapre oči in odkima. Dekle zapre solzne oči.

3.7 – stanovanje
Odpre oči, je v dnevni sobi, zaročenec se joka, jo moleduje, ona odkimava, vrže v njega zaročni prstan, pograbi kovčke in odvihra iz stanovanja. Dekle zapre oči.

3.8 – stanovanje staršev
Odpre oči, se joka v objemu mame, mama se joka. Oče zaripel v obraz, pijan, besno grdo govori v prazno. Dekle zapre oči.

3.9 – policija
Odpre oči, je v pisarni na policiji, policaj piše zapisnik. Skozi okno pisarne vidi bivšega zaročenca, kako ga v lisicah vodijo mimo pisarne. Dekle zapre oči.

3.10 – stanovanje staršev
Odpre oči, je v svoji stari sobi, gleda fotoalbum svoje mladosti, se osredotoči na sliko svoje družine, kako ona kot otrok na kolenih objema cucka. Pogleda na vrata sobe, se odprejo in mama spusti naprej njeno prijateljico. Ta ima v naročju majhnega mešančka in ji ga z nerodnim nasmeškom pomoli. Dekle ga stisne k sebi, zapre oči.

4. del

4.1 – služba
Odpre oči, pogleda na svoj telefon na mizi, 7 zgrešenih klicev, ime klicatelja je “Morilec”, pogleda še sporočila, gre hitro skozi seznam sporočil od naslovnika “Morilec”, vidi, da je bilo vsaj 20 sporočil od danes, in še mnogo mnogo sporočil od preteklih dni. Dekle zapre oči.

4.2 – služba
Odpre oči, je v sejni sobi, predstavlja nek produkt zbranim sodelavcem (ovalna miza, vsi zrihtani, v kravatah, sejna soba cela v steklu). Pogleda proti steklenim vratom, ravno priletel Morilec do vrat. Preden bi jih lahko odprl, ga dohiti varnostnik, in mu prepreči vstop. Morilec postane agresiven, neuspešno zamahne proti varnostniku, ta se spretno izmakne, ga vrže na tla in se upre nanj, vzame walkie-talkie in začne nekaj govoriti vanj. Dekle zapre oči.

4.3 – stanovanje staršev
Odpre oči, je v svoji stari sobi na postelji čisto v kotu, sedi, kolena čisto pri bradi in ob njej cucek. Med glajenjem njegove dlake se cucek dvigne in začne lajati proti oknu. Dekle pogleda proti oknu, vidi kako Morilec gleda skozenj. Skoči iz postelje in leti proti vratom. Dekle zapre oči.

5. del

5.1 – ulica
Odpre oči, hodi po ulici s psom na povodcu, prečka enosmerno cesto, se ustavi pri avtu, iz žepa potegne ključe. Preden odklene vrata, vidi, da je na vetrobranskem steklu kuverta. Malo se zdrzne, seže po njej in jo odpre. Iz nje vzame prepognjen list papirja in prebere sledeče besede: “Če te jaz ne morem imeti, te nihče ne bo imel!”. Se ji ulijejo solze, hitro pogleda proti psu, ki je začel razdraženo lajati v eno smer. Pogleda v tisto smer in vidi Morilca, kako hitro koraka proti njej. Vidi njegov besno popačeni izraz na obrazu in vidi, kako se mu njegova desna roka dviguje in kako drži v njej pištolo. Pištola se začne bliskati, moški jo strelja in na poti do nje izprazne vanjo vsaj 10 metkov. Dekle se zgrudi na tla in preden zamiži, vidi pred seboj psa in zadnjo sekundo še čevlje morilca (ki so isti čevlji, kot pa jih je imel na jezeru in ob gradu). Dekle poslednjič zapre oči.

KONEC

 

Če vam je bil ta tekst všeč, vam bo mogoče tudi moja ideja za promocijo prve pomoči.

Comments are closed